Geavanceerd zoeken

De module Geavanceerd zoeken is continu aan verandering onderhevig door de grote vraag naar meer variabelen (input) en kolomwaarden (output). Om deze reden is de handleiding van Geavanceerd zoeken algemeen en niet per pagina en tabblad uiteengezet.

Voor het gemak worden Geavanceerde zoekopdrachten afgekort tot zoekopdracht.

De consultants zijn beschikbaar om te ondersteunen bij specifieke vragen en wensen.

De module Geavanceerd zoeken is een query builder wat inhoudt dat hiermee vragen gesteld kunnen worden aan de database van de licentie en hier antwoord uit volgt in de vorm van kolommen en rijen.

Elke zoekopdracht kan worden vormgegeven zoals de gebruiker dit wenst. Door telkens meer variabelen aan de zoekopdracht toe te voegen, zal de uitkomst verfijnen.

De zoekopdrachten kunnen hier worden uitgevoerd en vaak ook in desbetreffende module zelf.

Bovendien, kunnen zoekopdrachten worden gerappelleerd aan gewenste gebruikers door automatische mailinstellingen.

Een zoekopdracht opbouwen

Zoekopdrachten kunnen worden opgebouwd door allereerst een lege zoekopdracht aan te maken. Dit kan gemakkelijk middels het plusje aan de linkerzijde van de pagina. Vervolgens kiest de gebruiker aan de rechterzijde van de pagina de gewenste filters voor zijn zoekopdracht. Door op het loepje te klikken in het midden van de pagina worden de resultaten ook getoond.

Daarna, kan de gebruiker bij de resultaten ook de kolommen wijzigen naar wens. Bovendien, kunnen deze resultaten worden geëxporteerd naar Excel.

Een demonstratie van hierboven beschreven functionaliteiten vind je hieronder in de video.

Een zoekopdracht opbouwen

De inverse-functionaliteit

In de module krijgt de gebruiker ook de mogelijkheid om zoekopdracht inverse (Engels; omgekeerd) uit te voeren. Dit betekent de zoekopdracht omdraaien. Inversing kan op zowel filter- als gehele zoekopdrachtniveau.

  1. Een zoekopdracht met alle momenten die dit jaar zijn aangemaakt toont, vanzelfsprekend, alle momenten van dit jaar. Wordt het filter of de zoekopdracht inversed/omgedraaid dan zijn is het resultaat een overzicht met alle momenten behalve van dit jaar.

Meerdere zoekopdrachten in één

Per zoekopdracht kunnen meerdere groepen worden aangemaakt. Logisch gezien zijn meerdere groepen een OF-operator; Dit zijn dus eigenlijk twee zoekopdrachten die op elkaar worden gestapeld.

  1. Een voorbeeld is een zoekopdracht met de volgende twee groepen: (1) Alle personeel met de achternaam “de Jong” en (2) Alle personeel met de achternaam “de Vries“. Het resultaat zal zijn: Alleen personeel met een achternaam gelijk aan de Jong of de Vries (Jan de Jong, Kees de Jong, Piet de Vries, …).
Een zoekopdracht met een OF-functie

Deze groepen kun je daarnaast een naam geven middels het pennetje om ze gemakkelijk uit elkaar te houden.

Zoekopdrachten opslaan

Middels het opslaan-icoontje in het midden van de pagina kan de zoekopdracht gemakkelijk worden opgeslagen. Wijzigingen zullen niet automatisch worden opgeslagen.

Vergeet niet na bewerking de zoekopdrachten ook op te slaan! De wijzigingen gaan anders verloren.

Zoekopdracht verwijderen

Middels het prullenbakje aan de linkerzijde van de pagina kan de zoekopdracht volledig worden verwijderd.

Geavanceerde zoekopdrachten toepassen

De zoekopdrachten kunnen vaak ook in desbetreffende module worden uitgevoerd. Voor een zoekopdracht uit de module Personeel, tabblad Personen is dit dus op de pagina Personen onder de module Personeel. Zie ook onderstaande afbeeldingen.

De gebruiker dient voldoende rechten te hebben op een zoekopdracht om deze terug te zien in zowel de module Geavanceerd zoeken als desbetreffende module.

Mailinstellingen

De pagina Mailinstellingen maakt het mogelijk om automatisch mails te versturen op basis van de gemaakte geavanceerde zoekopdrachten. De gebruiker ontvangt een mail met daarin een Excel-bestand gelijk aan de opgeslagen zoekopdracht en kolomwaarden.

Op de pagina bevinden zich de bestaande mailinstellingen. Door aan de linkerzijde van de pagina te filteren, worden enkel mailinstellingen getoond van personen die in de gefilterde groepen staan aan de rechterzijde van de pagina.

Een mailinstelling aanmaken

Een nieuwe mailinstelling kan gemakkelijk worden aangemaakt middels het plusje rechtsboven van de pagina. Vervolgens kan in het pop-upscherm de gewenste zoekopdracht en instellingen worden bepaald. Deze kunnen later ook nog worden aangepast.

Zie hieronder ook de afbeelding waarin een voorbeeld mailinstelling wordt aangemaakt.

  1. Door de instelling 'Bij geen resultaten mailen' aan te zetten, krijgt de gebruiker bij geen resultaten alsnog een mail.

BI-endpoints

Naast onze krachtige query builder, stellen wij endpoints beschikbaar waarmee de database aangesloten kan worden op BI-dashboards van de klantorganisatie.