Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Vakbekwaamheid in het Veiligheidspaspoort kent drie stappen om tot een volledig inzichtelijk overzicht te komen.

  • Stap 1: Vakbekwaamheid profiel

    • Hierin wordt bepaald wat zal worden beoordeeld.

  • Stap 2: Vakbekwaamheid moment

    • Hierin wordt het vakbekwaamheid profiel verder uitgebreid door te bepalen over welke periode (wanneer) en wie wordt beoordeeld.

  • Stap 3: Vakbekwaamheid totaaloverzicht

    • Hierin worden de gewenste vakbekwaamheid momenten gebundeld tot een overzicht.


Algemeen

Op de pagina Vakbekwaamheid profielen wordt de basis gelegd voor wat uiteindelijk zal worden getoond bij Vakbekwaamheid totaaloverzichten. Vakbekwaamheid totaaloverzichten zijn het gevolg van het beleid dat wordt vertaald naar het VeiligheidsPaspoort. Doordat in het beleid is bepaald waaraan men moet voldoen in een bepaald tijdsbestek, is dit gemakkelijk inzichtelijk te maken door middel van Vakbekwaamheid in het VeiligheidsPaspoort. De eerste stap is om te bepalen wat er wordt gemeten. Daarvoor dienen de vakbekwaamheid profielen.

Om een vakbekwaamheid profiel op te bouwen, zijn bepaalde velden verplicht, zoals het type profiel. Er zijn meerdere typen vakbekwaamheid profielen, die elk verder in het volgende hoofdstuk zullen worden toegelicht. Naast het profiel type, zijn ook de Naam en Status verplicht. De Status van een vakbekwaamheid profiel kent twee mogelijke waarden: Ontwerp en Definitief.

Door de status Ontwerp mee te geven, wordt het vakbekwaamheid profiel … (niet getoond?)
Door de status Definitief mee te geven, wordt het vakbekwaamheid profiel … (wel getoond?)

Verder kan binnen de velden Minimaal en Gewenst aangegeven worden hoeveel percent (%) geldt als minimale grens waaraan een individu moet voldoen en welk percentage wordt gezien als gewenst (vaak 100). Deze getallen komen uiteindelijk tot uiting in het Vakbekwaamheid totaaloverzicht.

Nog te doen: Periode = overbodig?

Cursusmoment categorie = wat doet dit?

Tot slot, kan in de omschrijving worden geschreven voor eigen administratie, bijvoorbeeld met welke intentie dit profiel is opgebouwd.

In de schermopname hieronder wordt getoond hoe gemakkelijk een vakbekwaamheid profiel kan worden aangemaakt.

Veiligheidspaspoort (2).webm

Typen profielen

Er zijn vijf profiel typen te onderscheiden in het VeiligheidsPaspoort. Het type bepaalt waarop de personen uiteindelijk worden beoordeeld. Daarnaast, varieert het aantal stappen om een vakbekwaamheid profiel op te bouwen ook per profiel type. Zo tellen de typen: Competentie en Opleiding drie stappen, terwijl de andere drie typen: Functie, Kenmerk en Accreditatie er slechts twee kennen.

Type profiel: Competentie

DIT TYPE IS HET MEEST POPULAIR

Een vakbekwaamheid profiel op basis van een Competentie maakt dat personen uiteindelijk worden beoordeeld op oefeningen, opdrachten, competenties en criteria, zoals gedefinieerd op de pagina’s Competenties en criteria (VP) en Oefenbibliotheek (VP).

Type profiel: Functie

Een vakbekwaamheid profiel op basis van de functie doet een opsomming (count) van het aantal uren dat de persoon heeft geoefend bij momenten in deze functie.

Door in de tweede stap van het pop-upscherm omstandigheden te selecteren, wordt onderscheid gemaakt tussen deze uren en worden enkel de uren opgeteld van momenten van deze omstandigheid.

Indien de omstandigheden niet uitmaken, kun je ervoor kiezen om de omstandigheid ‘N.v.t.’ te kiezen. In dat geval worden alle uren meegerekend in de gekozen functie.

Type profiel: Opleidingen

Type profiel: Kenmerk

Type profiel: Accreditatie

  • No labels